Belépés
Belépve maradok

Hogyan működünk?

Az oldal célja
Az ingyenesen használható KalóriaBázis a fogyni vágyóknak kíván segíteni. Legfőbb célkitűzése a gyors és egyszerű kezelhetőség. A kalóriák és tápanyagok nyilvántartását átfogó étel, ital, recept és sport adatbázissal támogatja, melyet a felhasználók maguk is bővíthetnek. A megevett ételek és elvégzett testmozgások elmenthetők, ezáltal a kalóriák útja nyomon követhető. A KalóriaBázis legfontosabb újdonsága azonban az, hogy célbeállítási kalkulátora segítségével a felhasználók maguk állíthatják be fogyási tervüket. Ennek kivitelezését az oldal napról napra grafikonokkal, diagramokkal és szöveges értékelésekkel segíti.
 
 
 
Az oldalon használt gombok, ikonok magyarázata
 
 
 
 
A KalóriaBázis logó gomb
Ugyanazt a funkciót tölti be mint a Főoldal menüpont, azaz az oldal újratöltését. Ha bármilyen érték furcsán jelenik meg, vagy nem frissül az oldal egy-egy érték beírása után, vagy egyszerűen visszatérnél a főoldalra egy aloldalról, akkor ezt a gombot használd.
 
 
 
 

 
 
 
 
Kis futó emberke ikon
Az oldal legtetején ez az ikon jelzi, hogy hogyan állsz célod elérésében. A kis figura balról jobbra fut, azaz célod kezdetén bal oldalon áll, célod teljesítése közben pedig egyre jobban közelít az oldal jobb oldalához.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bejelentkezés ellenőrző szöveg
Ha szeretnéd ellenőrizni, hogy valóban be vagy-e, illetve a jó felhasználóval vagy-e bejelentkezve, akkor csak nézz az oldal tetejére. Ajánlott előtte az oldalt frissíteni (logóra kattintva).
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
Oldalstatisztika
Valós időben mutatja a felhasználók összes eddigi fogyását, a mai nap elfogyasztott összes kalóriát, az aktív tagokat (azaz azokat a felhasználókat akik nem csak böngésztek az oldalon, hanem valójában étkezés rögzítésre is használják), illetve az adatbázisban kereshető ételek számát.
 
 
 
 
 
 
 
 
Jegyzet ikon
A dátumválasztó sor végén, jobb oldalon található gombra kattintva jegyzetet írhatsz az adott naphoz. Ha az adott naphoz már írtál be jegyzetet, akkor az ikon fehérre vált. A jegyzeteket láthatod pl. az Eszközök/Étkezési naplóban.
 
 
 
 
 
 

Dátumválasztó gombok
Alapból mindig a mai napot mutatja, ehhez rögzíthetsz étkezéseket. Lehetőség van azonban másik naphoz is beírni, ezt a balra/jobbra nyíl segítségével, illetve a "MA" gomb közepére kattintva dátumválasztással teheted meg.
 
 
 

 
 
 
 
 
  
"Mit ettél?" beviteli mező
Az oldal leggyakrabban használt eleme. A keresés beindításához legalább 3 karakter beírására van szükség. Amennyiben beírás nélkül nyitod le a lefele-nyíllal a keresőt, akkor csak a saját ételeidet és a kedvenceidet láthatod a listában. Gépelés közben a program folyamatosan keresi a megfelelő találatokat, melyeket népszerűség szerint rendszerez.


 

 
Kereső találati ablak
Itt láthatod a találatok mellett az adott étel kalória és fehérje, szénhidrát, zsír tartalmát (F, SZ, ZS). A kis ikonok az étel típusát jelentik. A kis "i" betűre kattintva az adott étel adatlapja nyitható meg (ahol a nem ellenőrzött ételeket kijavíthatod, vagy megjegyzést fűzhetsz hozzá). A fazék ikon azt jelöli, hogy receptről van szó (a fazék ikonra kattintva megnyílik a recept oldala, ahol láthatod az elkészítési módot és a hozzávalókat). A kis zöld plusz ikon jelöli azt, hogy egy általad felvitt saját ételről van szó. A sárga csillag pedig, hogy az adott ételt kedvencek közé raktad. A kuka ikonnal tudsz törölni saját ételt, vagy a "kedvencséget" megszüntetni.

 
 
 
"Megettem" lista
Itt láthatod az aznap elfogyasztott ételeket. A rögzített mennyiségeket utólag is módosíthatod ha rákattintasz az adott sorra. Ha csak az adott sor fölé viszed az egeret akkor egy fekete kis ablakban láthatod annak kiszámolt tápanyagtartalmát (ez egyedi és összegzősorokon is működik, mint pl. az Ebéd). A listából szintén megnyitható az ételek adatlapja (sima ételnél "i" ikon, receptnél fazék ikon). A sor végén itt is megtalálható a kuka, azaz törlés ikon.

 
 
 
 
 
 
 
Becsukó, kinyitó gombok
Ha a jobboldali sárga boxok valamelyikét nem használod gyakran, vagy azt szeretnéd, hogy a környezetedben ne lássák mások pl. hogy hány kiló vagy, akkor az adott boxot a lefele nyilacskával becsukhatod. Később ha szükséged van rá a felfele nyillal visszanyithatod.
 
 
 
 
 
 
Vidám vagy szomorú smiley-k
A napi tápanyagjavaslat végén látható smiley-k azt jelölik, hogy sikerült-e a beállításaidon alapuló javasolt tápanyagmennyiségeket betartanod. A fehérjénél akkor látsz mosolyt ha "kimerítetted", azaz legalább megetted az előirányzott mennyiséget, míg a szénhidrátnál és zsírnál akkor, ha a limit alatt maradtál. Fontos megjegyezni, hogy a fehérjének is van maximuma, illetve a szénhidrátnak és zsírnak is minimuma, ezért vedd figyelembe, hogy a jelzett mennyiségek és smiley-k csak tájékoztató, általános jellegűek.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Asztali és mobil verzió
Az oldal alján tudsz váltogatni az oldal asztali számítógépre vagy mobiltelefonra optimalizált megjelenítése között.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mi alapján számol az oldal?
Az oldal működése azon a számításon alapul, miszerint 1 kg testzsír körülbelül 7700 kcal-nak felel meg.
Ez azt jelenti, hogy ha naponta 1100 kalóriával kevesebbet fogyasztasz, akkor egy hét alatt leadhatsz egy kilót. Természetesen ez elég sok tényezőtől függ, azonban ez az átlagos szám közelíti meg legjobban a valóságot.
Fogyásod megtervezésekor figyelembe vesszük személyes jellemzőidet (kor, nem, magasság, jelenlegi testsúly, életmód, stb). Ezek alapján meghatározható, hogy Te hozzávetőlegesen hány kalóriát égetsz el naponta.
Ezt követően ki tudjuk számolni, hogy például 10 kg fogyást mennyi idő alatt érhetsz el reálisan és ehhez legfeljebb hány kalóriát vihetsz be naponta (ezt az oldalon Napi keretnek hívjuk).
Innentől nincs más dolgod, mint felvezetni étkezéseidet és Napi kereteden belül maradni.
 
 
 
 
A Kalóriabázis a következő eszközökkel igyekszik segíteni fogyásodat:
  • Magyarország legnagyobb kalória és tápanyag adatbázisa
  • Saját receptek összeállítása, tápanyagtartalom kiszámítása
  • Személyre szabott fogyási cél beállítása
  • Étkezések, testmozgások rögzítése, ezekről statisztika
  • Napi kalória keret és tápanyagok nyomon követése
  • Napi súlyod rögzítése, körméretek elmentése, fogyási grafikonok készítése
  • Szöveges kiértékelés, cikkek, fórum, facebook támogatásAsztali verzió    Mobil verzió
Az adatkezelési tájékoztatónkat itt tekintheted meg.
Az oldal használatával egyidejűleg elfogadod Felhasználási Feltételeinket .
Az oldalt mindenki csak saját felelősségére használhatja! Minden, ami a kaloriabazis.hu oldalon megjelenik, csak javaslatnak minősül. E javaslatok nem helyettesítik szakértő orvos tanácsát, diagnózisát vagy bármilyen előírt kezelést.
Copyright © www.kaloriabazis.hu
Ez a funkció regisztrációhoz kötött!
Ehhez a funkcióhoz prémium előfizetés szükséges
Ez itt a belso szoveg